Székelymuzsna

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Székelymuzsna az Erdő-és a Csörgő-patak közti magasabb dombháton található Hargita megyei falu, mely a tőle csupán 4 kilométerre fekvő Székelyderzzsel alkot egyazon egységet. A Székelyföld peremfalujának is nevezett településről Székelyudvarhely is csupán 27 kilométerre van.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely említést tesz róla, a XIII. századból származik. Ebben a forrásban már templomáról tudósítanak, mely minden bizonnyal Szentegyházának nevezett dűlőn volt.
A napjainkban is megtekinthető református templomot az 1400-as években építették és előbb az unitáriusok, majd a reformátusok szerezték meg.

A települést a hadműveletek sem kerülték el, a Rákóczi szabadságharc alatt a császári csapatok rongálták meg, ehhez  a pusztításhoz még egy földrengés is társult.
A XVI. században jobbágyfelkelés fojtottak el. Az unitárius templomot az 1700-as évek elején építtették.

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.
1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román nemzetiségű is.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az Udvarhelyi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Fotók a régióból

Ajánlat
Kalotaszentkirály
Beresztelke
Tordaszentlászló