Székelyszáldobos

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Székelyszáldobos a Kormos-patak kiszélesedő völgyében fekvő Kovászna megyei falu, mely Székelyudvarhelytől csupán harminc kilométerre található délkeletre.


Története röviden

A település régi és mai helye nem esik egybe. Az eredeti terület a Volál völgyében egy Faluhely elnevezésű helyen volt. A XVII. században érkeztek meg a mai területre a voláliak és kisszáldobosiak, a későbbiekben a dobóiak is itt települtek le, miután falujuk elpusztult.

A XVII. század utolsó éveiben tűz ütött ki, így a település régi temploma elpusztult, majd ehhez társult a XIX. századi földrengés, mely szintén jelentős károkat okozott. Az renoválás 1853-ra datálható. A régészek a templomtól nem messze egy négykaréjos, lóhereíves kápolna alapjait tárták fel. A feltevések szerint ez temetőkápolnaként funkcionált.

A település nevezetessége volt borvize, melyet a hagyomány szerint Bethlen Gábor is felkeresett.


Lakosság

1910-es összeírások alapján az itt élők 100%-a magyar.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a homoródi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.
1992-es statisztikák alapján az itt élők többsége székely magyar református, ám ekkor már nem elhanyagolható a román nemzetiségűek számaránya sem, akik felekezeti szempontból pünkösdisták és ortodoxok.
2002-es népszámlálás adatai szerint a lakosság többsége már román anyanyelvű roma, magyarnak 829 fő vallotta magát.

Testvérvárosa

1991 óta a magyarországi Vésztő.