Székelyszentélek

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

A település Székelyudvarhelytől mindössze 9 kilométerre, a Hargita-hegység nyugati oldalán fekszik.
Székelyszentlélek első írásos említése 1333-ból származik, alacsony kőfallal körülvett temploma a XV. században épült, mely ezzel a környék egyik legrégebbi temploma.
A faluban tájház is működik.

A településen faluturizmus keretében több házban is fogadnak vendéget, nagyobb csoportok elszállásolását a Taperkiturist Utazási Iroda bonyolítja.


SZÉKELYSZENTLÉLEK Története:

1333-ban Sancto Spiritu néven említik először. Területe ősidők óta lakott. A Baknya-tetőn későbronz-koravaskori település maradványai kerültek elő. A 17. században a tatárok kétszer is elpusztították. 1910-ben 594, 1992-ben 634 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásához tartozott.

A falu mellett áll alacsony kőfallal körülvett temploma, a toronyalj kőkeretes ajtaja 13. századi, többi része 15. századi később barokk stílusban felújították. 1837-ben restaurálták.
A templom mellett néprajzi múzeum is található, melyet Balázsi Dénes helytörténész hozott létre 1977-ben. A község határában tizennégy különböző forrás fakad.
 
Népesség 698 fő    Magyar lakosság 698 fő
 

A természet hihetetlen bokezuséggel ajándékozta meg a Hargita vidékét.
Mintha azt akarta volna: ez a hely álljon a legközelebb az ember szívéhez.
Az oszinte mosolyú, vendégszereto székelyek marasztalásra késztetnek minden várt és váratlan vendéget.

Tegyen egy látogatást Erdély szívébe, ahol a tiszta levegő és a gyönyörű hargitai fenyvesek mellett a székely emberek vendégszeretete és hagyományörző múltja, teszi a tájat, örök , felejthetetlen emlékké .