Székelyudvarhely

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

     Látogassunk el most Hargita megye megyei jogú városába, amely város egyben az Udvarhelyi-medence művelődési és kulturális központjának is számít. A település Hargita megye második legnépesebb települése a maga 37.000 fős lakosságával. Ez az adat 2003-ból származik, de a lakosság 98%-át már ekkor is magyarok alkották.

     Székelyudvarhely Székelyföld évszázados történelmét és hagyományait öleli fel, fontos közúti csomópontnak és vasúti végállomásnak minősül. Ezzel együtt az Udvarhelyi-medence egyik legősibbnek számító települése.

     A város Csíkszeredától 52, Kolozsvártól 200, Marosvásárhelytől 100, Brassótól pedig szintén 100 km-re fekszik. Határvonalának hossza eléri a 40 kilométert, külterülete közel 5000 hektár.

     Székelyudvarhely nem tervszerűen fejlődött és keletkezett, hanem a hajdanán a Nagy-Küküllő két partján elterülő négy kisebb telep és három apró falu egybeolvadásával jött létre. Az idők folyamán a belső területeken egy téglalappá formálódott tér keletkezett, amely a város Főtere, s egyben Székelyudvarhely belvárosát is alkotja.

     Alábbiakban felsoroljuk a város főbb nevezetességeit:

- Szoborpark: ez a történelmi látnivalót más néven Emlékezés Parkjaként is illetik, létrehozója a Székelyudvarhelyért Alapítvány. A szobrok 12 ismert történelmi személyiséget formálnak, alkotóik egytől-egyig híres szobrászok. Megtalálható itt többek között Bethlen Gábor, Szent László király, II. Rákóczi Ferenc, Bem apó és Wesselényi Miklós gyönyörűen megmunkált szobra is.

- Székely Támadt vár: ez a középkori vár Udvarhely egyik legjelentősebb, leglátogatottabb emlékművének számít. Négy bástyát láthatunk itt, amelyeket a különböző időszakokban szolgálatot teljesítő várkapitányokról neveztek el. A vár mai állapotát János Zsigmond fejedelemnek köszönheti, aki az építkezést 1562-65 között végeztette.

- Budvár: ez a 635 méter magas konglomerált sziklaoromzat a város határában található. A várat Attila testvére, Buda építtette. Budvár történelme meglehetősen viharos, ugyanis a létesítmény 1241-ig háborúban állt, és később le is rombolták. 1992 óta Budvár romjait műépületként tartják számon.

- Szent Miklós-hegyi római katolikus templom: a XVIII. század végén épült ez a templomépítészeti műremek erdélyi építészek által. A maga 40 méteres tornyával Székelyudvarhely egyik legimpozánsabb épülete, amely tökéletesen illeszkedik a tájba és a városképbe. A templom hossza 38 méter hosszú, szélessége 18 méter.

- Millenniumi Székely-Emlékmű: 1879. július 26-án avatták fel ezt a csodálatos emlékművet az akkori Megyeházzal egy napon. Magassága 8,4 méter, megálmodója Hargita Nándor, aki az építkezés idején a Kő- és Agyagipari Szakiskola igazgatója volt. A városi hatóságok a turisztikai látogatottság miatt 2008-ban felújították az emlékművet.

 Székelyudvarhely csodálatos város, telis-tele gyönyörű látnivalókkal. Ha tehetjük, a többi székely várossal együtt ezt a települést is látogassuk meg, hiszen garantáltan jól fogjuk magunkat itt érezni.

     Jó utazást és időtöltést kívánunk Mindenkinek!