Szentbenedek

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Szentbenedek a Kis-Szamos jobb partján fekvő falu, Déstől mindössze 5 km-re. A Kolozs megyei település közigazgatásilag Mikeházához tartozik.

Elnevezése


A falu templomát Szent Benedek tiszteletére szentelték fel. Minden bizonnyal a település neve is innen ered.

Története röviden


Az első írásos források, melyek  említést tesznek róla, a XII. századból származnak. Ezen forrásokban még Scenbenedekként olvashatunk róla. Az egykori várkastély maradványai napjainkban is megtekinthetőek a Szamos folyó jobb partján található dombon. Érdekesség a várkastély kapcsán, hogy az eredeti elképzelések szerint a bencések kolostoraként funkcionált, azonban az idők során szükségessé vált, hogy erődítménnyé átalakítsák.
A XVI. század végén épült meg reneszánsz várkastélya Keresztúri Kristóf megrendelésére.
A várnak az idők előrehaladtával több tulajdonosa is volt, mindannyian göncz-ruszkai gróf Kornis család leszármazottai. Az utolsó törvényes tulajdonosa Kornis Gabriella Budapestre költözött.

A XX. század végén is kísérletet tettek renoválására, de a munkafolyamat nem fejeződött be. Napjainkban az egykoron tündöklő vár elhanyagolt, romos, csakhogynem bontásra kész állapotban áll.

A településen épített új kastély épülete iskolaként is funkcionált 2004-ben. Érdekessége, hogy nem messze tőle gótikus stílusban épített ortodox templom áll.

1910-es népszámlálási adatok szerint az itt élők nagy része román, jelentős magyar kisebbséggel. Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Szolnok-Doboka megyei Dési járás része.