Szilágybagos

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Szilágybagos Szilágysomlyótól nem messze fekvő falu, mely Szilágy megyében található és Szilágynagyfaluhoz tartozik közigazgatásilag.

Története röviden:


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a 13. századból származnak. Ezen források még Bugus néven írnak róla, de az idők során több elnevezése is volt.  

A leírások alapján a falu Dénes bán birtokát képezte, majd a Tripartitum híres szerzője, Werbőczy István tulajdonába került. Az 1700-as oklvelek már mint mezővárost említik. A település ebben az évszázadban a betörő tatár hada martalékául esett, majd a pestis tizedelte a lakosságot. Napjainkban már az egykor független Szilva település közigazgatásilag a faluhoz tartozik.2005-ben megtartott népszámlálások után sem nyerte vissza önállóságát.

Nevezetességei

  • A termálfürdő a település határában épült, hiszen itt tör a felszínre, az az értékes szódás, kénes, bikarbonátos termálviz, melyre az egész turistaközpont kiépült. A termálvíz jótékony hatással van a nőgyógyászati és idegbántalmakkal összefüggő megbetegedésekre.
  • Az 1700-as években épült Bánffy kastély napjainkban szociális otthonként funkcionál.
  • A 18. században épült a napjainkban is megtekinthető református templom.

A település híres embere. . .

Birtalan József karmester, zeneszerző itt látta meg a napvilágot.