Topánfalva

ismertető


Megye: Fehér megye.
Erdély régió.

Topánfalva az Erdélyi szigethegységben , az Aranyos folyó jobb partján található Fehér megyei város. Gyulafehérvár innen 76 kilométerre van. Érdemes tudni, hogy a Mócvidék központi települése.

Elnevezése:
Minden bizonnyal egy magyar személynévből ered.

Története röviden:

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XVI. századból származik. Ebben a forrásban még Topanfalvaként olvashatunk róla.

A szórványtelepülés , melynek lakosai juhászattal foglalkoztak igen nagy kiterjedésű volt. Az itteni római katolikus egyházat a XVIII. században szervezték meg a badeni és tiroli erdőmunkások. Ekkor már iskolai is működött. A XIX. század itt is a fellendülést hozta el: Doina néven népbank nyílt, négy kávéház, robbanószergyár és vendéglő kezdte meg működését.


Lakosság:

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része román, de nem elhanyagolható az itt élő magyar és német kisebbség számaránya sem.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns számú románság, a továbbra is kisebbségben lévő magyarok és németek mellett ekkor már cigányok is éltek itt.

Itt született Valerian (Viorel) Trifa a XX. század elején. Ő volt az Amerikai Egyesült Államok és Kanada román ortodox egyházának érseke

Látnivalók:

  • Mihoești-nél található víztározó
  • ortodox és római katolikus temploma (mindkettő XIX. századi)
  • múzeum.