Veresmart

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Veresmart Szeben megyében található község.  

Története röviden

A régészek fontos bronzkori leleteket, kerámiákat tártak fel ezen a területen. Ez alátámasztja, hogy már régi idők óta lakott terület. A település határában nem messze, egy egykor itt álló megfigyelőállás fennmaradt darabjai tekinthetőek meg.

Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a XIV. századból származnak. Ezen forrás először Ruffo Monte néven ír róla. Az idők során több névalakja is ismert:
Weryzmorth , Veresmort, Ecczel , Heczeldorf .
A település területén több harci esemény zajlott: ostromolták Basta csapatai és a havasalföldi vajda is. Brassó vidékét Nagy Lajos döntése révén képezte. Az 1500-1600-as években két tűzvész is pusztította a falut.

Lakossága


Az 1850-es összeírások arról tudósítanak, hogy a lakosság nagy része román, jelentős német és roma kisebbséggel. Az itt élő magyarság száma rendkívül csekély. 1992-es népszámlálási adatok továbbra is etnikai sokszínűségről számolnak be: a domináns számú románság mellett él itt német, magyar, roma nemzetiségű is.

Veresmart látványossága. . .

A XIII. század első felében épített templom, melyet erődítettek. Az akkor megfelelő stílusirányzat, a román stílusjegyeit hordozza magán: lőrésszerű ablakok, zömök falak, előtt előcsarnok áll. Az idők során szükségessé vált átalakítása: barokk boltozatot kapott.

Itt él. . .

Az Eginald Schlattner evangélikus lelkész, akinek írói tevékenysége is jelentős.

Fotók a régióból

Ajánlat
Székelyudvarhely
Aranyosvágás
Gyergyószentmiklós
Csíkszentdomokos