Vidombák

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Vidombák város Romániában található, Brassó megyében.

Földrajzi fekvése:

Brassó belterületéteől 4,5 kilométerrel nyugatra,   a Barcaság síkságán, a Barcaság folyócska partján terül el.
Nevének jelentése: "füzes patak" .


Az eredetileg szász falu történetét megannyi történelmi esemény határozta meg: a törökök fosztogatásainak martalékává vált ,1602-ben itt szálltak meg Basta csapatai, és innen rabolták végig a környék településeit és a brassói külvárosokat ,   1599-ben Vitéz Mihály 1611-ben Báthori Mihály katonái, 1658-ban pedig a tatárok égették porig. A lakosság száma drasztikusan lecsökkent, amit később a nagyszebeniek és a brassóiak betelepítésével kívántak kompenzálni.

A 18. században a  "Barcaság ékszerdobozának” nevezték, hiszen a lakosság különösen ügyelt nemcsak saját portája, hanem a közterületek tisztántartására is.

A két világháború között az addigi földműves település gazdasági élete átalakult: kartongyár,   furnérgyár, kozmetikai üzem működött (a brassói Nivea elődje). 1938-ban fésűsfonó alakult, nagyrészt német tőkével.   1925-ben megalakult az első román repülőgyár és katonai repülőtér, melyet a második világháborúban a németek használtak.

A román repülőgyár az IAR az 1900-as évek második felében kezdett könnyű mezőgazdasági és sportgépeket, majd az 1970-es években több francia licenszű repülő- és helikoptertípust és kis haszongépjárműveket gyártani.


Vidombák 2002-ben lett város mintegy 5112 lakosával, amelyből 4795 ember  volt román, 237 magyar és 56 német nemzetiségű. A kereszténység keleti ágához tartoznak a legtöbben, ortodox vallású 4551 ember.


Vidombák  legkiemelkedőbb látnivalói:
A háromhajós, gótikus bazilika, a szász templom és az 1783-ban épült ortodox templom.