Zsobok

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Zsobok Bánffyhunyadtól nem messze, egy völgyben fekvő falu, Szilágy megyében. Közigazgatásilag Váralmással képez egy egységet.

Elnevezése:

Az első írásos források, melyek említést tesznek a faluról a 14. századból származnak. Ezen forrásokban még Zobok-ként olvashatunk róla. Az idők folyamán viszont több elnevezése is ismert: Sobok, Zsebuk, Soboku, Zsebuk, Jebuc.

Lakossága:


Az 1850-es népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy a 418 lakosú faluban 416 ember magyar volt és reformátusnak vallotta magát. A maradék két fő pedig román, görög katolikus vallású.

1992-ben ezek az arányok jelentősen nem változtak. Még mindig a magyarság dominanciájáról számolnak be a statisztikák. A református és az ortodox vallás mellett egy fő római katolikusnak, egy fő pedig pünkösdistának vallotta magát.

Története röviden:


A lakosság nagy része a 16. századig mélyen katolikus. A reformációra azonban fogékonyak voltak, ezért átvették a református hitet. Zsobok 1920-ig Kolozs vármegye Bánffyhunyadi járásának része.

Látnivalói:

A településen álló egykori templomból, amely a 15. század végén keletkezett, napjainkban már csak a keresztelőmedence látható. A faluban többször is tűzvész ütött ki. 1992-ben restaurálták azt a templomot, melyet ma is látogathatnak az érdeklődők és amelynek csodálatos mennyezetét  faragott kazetták díszítik.