Alsófüld

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Alsófüld az Almás medencében fekvő, Szilágy megyei község, mely nem messze Bánffyhunyadtól, Váralmás és Ketesd között található.

Elnevezése


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről a 13. századból származnak. Ezen források még terra Fyld-ként írnak róla. Az idők során többféle elnevezése is ismert: Alsó-Füld, Fildu-gyin-zsosz,   Füld (Alsó-), Fildu din zsosz, Fildul de jos.

Lakossága

1880-as összeírások szerint az itt élő emberek száma 461, melyből csupán 27 ember vallotta magát magyarnak.
Felekezeti hovatartozásukat tekintve a lakosság döntő többsége görög katolikus, de él itt református, római katolikus, unitárius és izraelita is.

1992-re a népszámlálási adatok kevesebb magyarról számolnak be, 319 főből 4 ember. Vallásukat tekintve az itt élő emberek nagy része ortodox. de három fő reformátusnak, egy fő pedig római katolikusnak vallotta magát.

Története röviden

Az itt zajló ásatások alkalmával a régészek olyan leletekre bukkantak, melyek egyértelműen igazolják, hogy már a római korban lakott terület volt. A 15. században a Tamásfalvy család lett birtokosa, hiszen az ekkor uralkodó Zsigmond király egyszerűen nekik adományozta. Az 1400-as évektől szivárgott be folyamatosan ide a románság, jól bizonyítja ezt egy 15. századi forrás, mely a faluról "Tres pos volahales Harumfyld"- ként ír. Emellett a románság jelenlétére utal az a tény is, hogy a település szerepel a juhötveneddel adózók listáján.

A 15. században a települést és az akkor még itt álló várat a Bánffy család szerezte meg és csatolta hatalmas uradalmához.
1920-ig, a trianoni békediktátum ratifikálásáig a falu a Bánffyhunyadi járás része Kolozs megyében.

Alsófüld  egyik látványossága az a magastornyú zsindelyes fatemplom, melyet a 17. században építettek. Ezen kívül a falu rendelkezik még egy ortodox templommal is, mely pedig a 20. század első felében keletkezett.