Apáca

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Apáca az Olt bal partján fekvő Brassó megyei falu, mely Sepsiszentgyörgytől 22 kilométerre, Brassótól pedig 35 kilométerre található.

Elnevezése:
Minden bizonnyal az itteni kolostor  apácáiról ered.

Története röviden:

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XV. századból származik. Ebben a forrásban még Apáczijaként olvashatunk róla. A hagyományt úgy tartja, hogy a falu alapítója I. Lajos király volt, aki székely határőröket telepített erre a területre. Az itteni várat a székely lakosság építette és erődítette. Ez hasznosnak ígérkezett a török támadássorozat idejében. Ennek ellenére az ellenséges seregek letarolták a várat.
Azt ezt követő évszázadok komoly csapásokkal sújtották az itt élőket: a XVII. században pestisjárvány tizedelte a lakosságot, majd a század második felében a tatár betörések állandósultak, a XVIII. század végén - XIX. században három tűzvész is jelentős károkat okozott, a XIX. században kolerajárvány és három földrengés hozta kilátástalan helyzetbe a települést.


Lakosság:

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható az itt élő román és német kisebbség számaránya sem.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns magyarság, a továbbra is kisebbségben lévő románok  mellett ekkor már cigányok is éltek itt.