Bábony

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Bábony a Meszes hegység lábánál fekvő község Váralmástól nyugatra, Alszeg határában, Szilágy megyében. Bár területileg különálló, mégis egyazon közigazgatási egységet alkot Váralmással.

Elnevezés


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a 13. századból származnak. Ezen forrásokban, mint a nagyváradi püspökséghez tartozó gyülekezettel rendelkező faluként olvashatunk róla. Az idők során többféle elnevezése is ismert: Babon,   Babony, Babin.

Története röviden

1850-es népszámlálási adatok szerint a lakosság döntő többsége magyar. Ez az arány 1992-re gyökeresen megváltozott. Az itt élő emberek nagy része román nemzetiségű, de nem elhanyagolható a magyar, kisebbség sem. Felekezeti hovatartozást tekintve az itt élő 1850-ben nagyrészt reformátusok, de az 1992-es statisztikák szerint 129 főből egy ember baptistának vallotta magát.
1920-ig , a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig a település a Hídalmási járás része.

A falu látnivalói


A 18. században épült fel a település fatemploma, mely később tűzvész martalékává esett. Napjainkban is megtekinthető a régi templom helyén a híres építész, Kós Károly által tervezett úl templom és iskola. A templom mennyezetén található kazetták a régi templom megmentett darabjai.   A festett karzat mellvéde a híres kolozsvári Asztalos János alkotása.