Bálványosfürdő

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Bálványosfürdő A Torja-patak partján Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Torjához tartozik. Kézdivásárhely csupán 18 km-re található innen. A falu nem rendelkezik állandó lakossággal mivel üdülőtelephely.

Elnevezése

Nevét valószínűleg  onnan kapta, hogy az Apor család őse , ide vonult vissza a törökök legyőzése után, az isteneket imádni.

Története röviden

A XIV. században említik először, de a monda szerint már a település Szent István idején is fent állt. A várat a XIII. században az Apor család építette. A székely lakosok kétszer is elűzték a tatárokat a vár alól. A XVII. században az Apor család elhagyta, majd felrobbantatta a várat.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Kézdi járás szerves részét Háromszék vármegyében. A XX. század végétől számítva, pár évig itt volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem székhelye, de később elköltöztették.

Látnivalói

  • A falu gyógyfürdőhelye nagyon híres. A mai fürdőhely, 3 régi fürdő egybeépítésével jött létre. Köztük az egyik legrégibb a Torjai-Büdös volt. A XIX. században létrejött a Csiszár-fürdő. Nevét alapítójáról, Csíszár Dénesről kapta. A 3. pedig a Várpadi-fürdő volt. Ezt később a Transzilvánia Bank megvette, így neve a Transzilvánia-fürdő lett. A medencéket kifogyhatatlan szénsavas, sós és savas borvizek táplálják. Ma az arra látogatókat a Best Western szállodaláncolat és Vár panzió várja.
  • Bálványos várának romjai, még ma is jól láthatóak a település fölötti sziklatetőn, ami cirka 1000 méter.
  • A falu határában található a torjai Büdös Barlang. Nevét, kéngázkitöréseiről kapta. A barlang méretét tekintve nem nagy. Mindössze 3 lépés széles és 4 méter hosszú. Itt épült az első szénsavgyár is.
  • A kénlerakódásban gazdag , több mint  15 m hosszú Gyilkos-barlang.
  • Buffogó-patak közelében található az úgynevezett Buffogóláp. Nevét kigőzölgéseiről kapta.