Bardóc

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Bardóc a Kormos-patak völgyében fekvő Kovászna megyei falu, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak : Erdőfüle, Székelyszáldobos és Olasztelek.
Székelyudvarhely innen csupán 30 kilométerre, Barót pedig hat kilométerre található.Névetimológika

Elnevezése minden bizonnyal egy székely őstől ered.

Története

1333-ban Bardach néven említik először. Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Bardachként olvashatunk róla.
A XVII. században is eskette fel valamennyi udvarhelyi székelyt a császárhoz való hűségre.
Itt éltek : Z. Kopasz János, Z. Gáspár Bálint, Z. Sugár Pál, Z. Szocs Antal. Z=Zabad. Mindannyian szabad székelyek voltak.

Az 1300-as években már templomot építettek meg, melyet a református gyülekezet a XVIII. században, majd a XIX. században is többször renováltatott. A torony a XVIII. században keletkezett. Az Úrasztala , a korona és a padok nagy része is a régi épület átmentett darabjai. Mikor újjáépítették az összes falat átfestették.
Bardóc fiúszék 1876-ig fennállt. I. Rákóczi György alapította.

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar. 1992-es statisztikák is a domináns magyarságot említik, de ekkor már kettő fő románnak vallotta magát.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Homoródi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Itt született. . .

a XVIII. századi híres történész, tudós Benkő József, aki emellett flórakutatóként is tevékenykedett.

Testvértelepülése

a magyarországi Geszt.