Berekeresztúr

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Berekeresztúr a Kendői-patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag Székelyberével képez egyazon egységet. Csupán pár kilométerre van innen Marosvásárhely és Székelybere is.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz a településről, a XIV. századból származik. 1910-es források 316 lélekszámú településként írtak róla.
1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, de jelentős a cigányok   száma. Egy fő pedig románnak vallotta magát.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Nyárádszeredai járás szerves részét Maros-Torda vármegyében.

Látnivalói

  • A Keresztúri család itt építtette meg udvarházát. A település kiemelkedő emberi voltak Keresztúri Miklós és Keresztúri János.
  • Az 1400-as években egy dombra épült meg a település református temploma, melynek átalakítása többször is szükségessé vált egyrészt a kedvezőtlen természeti tényezők (villámcsapás) másrészt az idő múlása miatt.    Egy fejedelmi rendelet hatályba lépésével kezdték meg befalazni a sírboltot, ami a templom alatt volt. Egyesek szerint erődítmény állt a templom mellett magaslaton, melyet Vároldalnak neveztek el.