Betfalva

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Betfalva a Székelykeresztúri medencében található Hargita megyei falu, mely közigazgatásilag Bögöddel képez egyazon egységet. A Nagy-Küküllő jobb partján fekvő Betfalva Székelykeresztúrtól csupán 2 kilométerre található.

Története röviden

A település területén feltárt őskori és bronzkori maradványok, továbbá a népvándorláskori cserepek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy ősidők óta lakott terület. Egy régebbi települést is feltártak.
Ezen a területen a mostani településről szóló első írásos források a XVI. századból származnak . Ebben a forrásban még Betthfalvaként olvashatunk róla.
Alja Sámuel, aki a Küküllő vármegye ispánja volt özvegyének még halála előtt udvarházat építtetett.
Az 1600-as években építettek kőtemplomot, de ezt lebontották és a XIX. században épült meg a településen napjainkban is megtekinthető református templom. A XIX. század során telepítették a faluba a mezőségi telepeseket.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.
Ugyanez az arány 1992-ben is.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Székelykeresztúri járás szerves részét Udvarhely vármegyében.


Itt született. . .

a székelyudvarhelyi református kollégium tanára Szakács Mózes, aki emellett a Polgári Olvasókör elnöke is volt.
Szintén a településen született a XIX. század elején a híres költő Tompa Mihály.

Látnivalói

  • A nagy befolyással rendelkező Sebestyén és Bíró család is itt építtette meg kúriáját. Mindkettő barokk stílusban épült az 1800-as években.