Bethlen

ismertető


Megye: Beszterce-Naszód megye.
Erdély régió.

Bethlen a Nagy-Szamos partján fekvő település Déstől mindőssze 26 km-re Beszterce-Naszód megyében.

Neve. . .

egy magyar személynévből ered (Betlen), mely utalásként értelmezhető Jézus születési helyére, Betlehem városára.

Története röviden:


Az első írásos források a 13. századból származnak és még Bethleem néven említik. Várának építtetése a 14. században élő Bethlen családhoz köthető, de kibővítése Bethlen Gergelyhez a 15. században.

 1703-tól 1711-ig nemegyszer került át egyik kézből a másikba, azaz több ember is birtokolta mindaddig, amíg a kuruc által gyújtott tűzvész mérhetetlen csapást súlytott rá, emellett a császáriak pusztításának is áldozatul esett. Ez végleg letarolta a föld színéről.

Az 1848-49-es szabadságharc egyik fontos csatájában Bem tábornok itt mért vereséget a császáriakra. Bánffy Dénes főispánt, akit Apafi Mihály utasításával végeztek ki, a falu templomában lett örök nyugalomra helyezve.

Az 1910-es népszámlálási adatok alapján a falu lakossága legnagyobb arányban magyar, de nem elhanyagolható a román kisebbség száma sem.
1992-es adatok már teljesen más számokat közölnek: a lakosság nagy része már román, emellett jelen lévő kisebbségek a magyarok, a cigányok és a németek.

A terület talán leghíresebb dinasztiája a Bethlen dinasztia, mely család kiváló tehetséggekkel ajándékozta meg az országot.

Látnivalók:


  • Ma is látható mindkét Bethlen-kastély.