Bikafalva

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Bikafalva a Nagy-Küküllő völgyében található falu, mely közigazgatásilag Felsőboldogfalvával képez egyazon egységet. Székelyudvarhely csupán 7 kilométerre van innen.  

Nevének eredete

Benkő József szerint eredeti neve Nagyküküllőfalva volt, a hagyományszerint mostani nevét onnan kapta, hogy Basta pusztításai idején egész Udvarhelyszéken itt maradt meg az egyetlen bika. A ferencesek szerint egykor Szentlukácsfalva néven is ismert volt.

Története röviden

A települést említő írásos források már a XIV. században templomoshelyként írnak róla. Ezen forrásokban Bijakfalvaként olvashatunk róla. A XVII. századi református templomot a XIX. század során egy tűzvész elpusztította. Ebben a században Heydte tábornok seregei és felgyújtották.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.
1992-es népszámlálási adatok szerint a magyarság továbbra is az egyetlen itt élő nemzetiség.   A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Udvarhely járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Látnivaló

  • A XVII. századi református templomot a XIX. század során egy tűzvész elpusztította. Ebben a században Heydte tábornok seregei és felgyújtották. Csak a század második felében renoválták.