Bethlen Nyaraló

Bethlen Nyaraló (1) Bethlen Nyaraló (2) Bethlen Nyaraló (3) Bethlen Nyaraló (4) Bethlen Nyaraló (5) Bethlen Nyaraló (6) Bethlen Nyaraló (7) Bethlen Nyaraló (8) Bethlen Nyaraló (9) Bethlen Nyaraló (10) Bethlen Nyaraló (11) Bethlen Nyaraló (12) Bethlen Nyaraló (13) Bethlen Nyaraló (14) Bethlen Nyaraló (15) Bethlen Nyaraló (16) Bethlen Nyaraló (17)
Bethlen Nyaraló adatai:
cím:
Bethlen Nyaraló
517360   Magyarigen
Fő út 327.
telefon:
0040 258-844-119, 0040 748-455-482
fax:
0040 258-844-119
nyitva:
ápr. 15. - okt. 31.
szállás típusa:
kemping *, turistaszálló A, falusi szálláshely 1 napraforgós, ifjúsági szálló A, ifjúsági szálló (csoportoknak), turistaszálló, falusi üdülőház, kemping, ifjúsági tábor, ifjúsági szálló, falusi szálláshely, egyéb, kempi, turistaszallo, sátorozóhely
férőhely:
6 szoba (52 ágy)
tájékoztató árak:
1750 HUF / fő ellátás nélkül
2500 HUF / fő reggelivel
3800 HUF / fő félpanzióval
5100 HUF / fő teljes ellátással

ismertető

A Magyarigeni Református Missziós  Egyházközség Vendégháza    

 A Magyarigeni Református Egyház legkisebb az Erdélyi Református Egyházkerület anyaegyházközségei közül. Gyülekezetünkben 26 személy van ( a lelkészi családdal együtt ). Udvarunkon található Bod Péter sírja (1712-1769), aki az erdélyi magyarság legkiemelkedőbb személyisége a XVIII. században. Ő volt a Magyar Athenas, magyar tudós lexikon szerzője.Ugyanitt található Pelsőczi János(1672-1749) magyarigeni ref.lelkész-erdélyi ref.püspök sirja is.A templomudvaron 2012-ben felavatott Bod Péter bronz-mellszobor található.A templomban 1974-ben készült kis Bod Péter mellszobor található.A templom toronyalatti kis szobájában 1969-ben felállitott(folyamatosan bövülö)kis Bod Péter emlékmúzeum müködik,melyben több eredeti és újabb kiadású Bod Péter könyv,fotók,tárgyak ,emlékek találhatók.A magyarigeni ref.templomban vasárnapi istentiszteletek kéthetente vasárnap de.10 órától tartatnak,ezenkivül ünnepnapokon rendszeres istentiszteletek-úrvacsoraosztások vannak.Októbertől-Április végéig havonta kétszer csütörtökön du.5 órai kezdettel felnőtt-vegyes bibliaóra,szeretetvendégségek vannak,egész évben szombaton du.6 órától vecsernye van.Nyáron csoportoknak kérésre áhitatokat tartunk reggel,vagy este.Szivesen fogadjuk istentiszteleteinkre bejelentkező vendégkórusokat,vagy vendégkántorokat(mivel gyülekezetünknek nincs önálló kántora-anyagilag nem engedheti meg magának).Nagy ünnepeinken vendégkántorokat hivunk,hogy gyönyörü hangú orgonánk kiséretében énekeljük a zsoltárainkat.

A templomkertben található a XVIII. századi barokk templom. belső kiképzése, stukkói egyedivé teszik a protestáns templomépítészetben, hiszen a barokk nem tartozott a protestánsok közkedvelt stílusai közé. A templom egyben a barokk és klasszicizmus közötti átmenetet példázza. A templom parókia és a várfalra épített Bethlen szárny súlyosan rongálódott az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, amikor a gyülekezet nagy része erőszakos halállal pusztult bele a nemzeti villongások csapásaiba.A magyarigeni ref.templomban müemlék,későbarokk müködőképes orgona is található(Johannes Hann nagyszebeni orgonamester készitette- 1796-ban.Az orgona templomi koncertekre is alkalmas.A ma is müködő toronyóra a budapesti Müller cégnél készült 1896-ban.Kérésre a lekipásztor,gondnok, kiséretében megtekinthető a templomtorony belseje,a toronyablakokból több tiz kilóméterre a szélrózsa minden irányában lenyügöző panoráma tárul a látogató elő.

 Jelenleg a gyülekezet hatalmas erőfeszítésébe került és kerül a templom és gyülekezeti épületek, valamint a rábízott másik három műemléktemplom és parókiák állagának megtartása ( Sárd, Boroskrakkó, Zalatna), megóvása és végső soron a lelkészi állás  fenntartása, hiszen ez nem csak egyetlen lehetősége a pasztorációnak, hanem a magyar szó jelenlétét  is jelenti egyben.

 Az önfenntartás lépései közé tartozott a  Bethlen szárny 4 leégett szobájának kijavítása, berendezése. Ezeknek szobáknak  a turisztikai célzatú felhasználása jelenti lényegében a gyülekezet egyetlen jövedelemforrását, fenntartási és fejlődési lehetőségét. Mindezt nehezen, de a továbbélés reményében hoztuk létre.

 A Bethlen szárny szobái vendégszobák. Nem luxusszállónak készültek, hiszen ez nem is állt lehetőségünkben. Két lépcsősoron lehet megközelíteni: a belső és külső lépcsősoron. A külső lépcsősor, vagy Török lépcső egy L alakban felfele ívelő meredekebb lépcső: idősek számára elővigyázatosság igényeltetik, ha ezen mennek fel. A Bethlen szárny külső tornácáról a lépcsőt megmászva lehet a szobákhoz közelíteni. A másik lépcsősort, mivel a várajtón kívül van csak szükség esetén, nyitjuk meg. A szobák inkább ifjúsági igények számára lettek berendezve, de felnőttek is használhatják, ha a körülményeket elfogadják. A szobákban emeletes ágyak találhatók, matraccal és tiszta ágyneművel, valamint padlószőnyeg a következő beosztás szerint:
 1. rooms: 8 hely
 1. rooms: 6 hely
 3. rooms: 14 hely
 4. rooms: 14 hely 5.rooms:8 hely 6.szoba:2 hely

 Összesen tehát 52 szálláshelyet tudunk biztosítani. Megjegyzendő, hogy a 1 és 2 szobák egymásba nyílnak, és a 2 rooms ajtóján át lehet a tornácra, onnan meg ki jutni.

 A fürdőrooms, tisztálkodási lehetőségek és WC a Bethlen szárnytól mintegy 20 m-re találhatóak, a parókia falának nekiépítve. Összesen 4 zuhanyzó, 4 WC, 4 mosdó áll rendelkezésére, mindezek egy helyen, közösen férfiak, nők számára.Kútvizzel és vezetékesvizzel egyaránt rendelkezünk A melegvíz és hidegviz éjjel nappal állandóan van,kivétel a rövid ideig tartó áramszünet,vagy a vezetékesviz rövididejü szüneteltetése. A Bethlen szárny és a vendégszobák között találhatjuk, a régebbi teremből kiképzett ebédlőt, ahol 52,kibővitve 60  ember fér el. Természetesen az étkeztetés mellet itt lehet közösségi foglalkoztatásokat szervezni,kissebb konferencia/teremnek is használhazó. Előadás, éneklés számára,kórusmüvek bemutatására,orgonakoncertre,kamarazene,vagy egyébb egyházizene és szinfónikus hangversenyek rendezésére  a templom a legmegfelelőbb hely(rendkivül jó akusztikája van a templomunknak).Ezenkivül van a Gyülekezeti Házon belül egy(30 férőhelyes) imatermünk is,amely multifunkciónális helyiségkén is használható:itt müködik az id.Szegedi László ref.lelkész-esperes gyülekezeti könyvtárunk,amely állandóan bővül,itt lehet filmeket nézni DVD-ról,zenét hallgatni,internett lehetőségünk is van itt,alkalomadtán videoprojektorral filmeket is megtekinteni.Itt ebben a helyiségben lehet gyermekeknek,fiataloknak különféle foglalkoztatásokat,vetélkedőket rendezni.A templomudvaron kérésre kissebb sportjátékokat lehet lebonyolitani.Kérésre a templomudvaron sátrakat is lehet felállitani.Akik saját sátrukban szeretnének aludni a templomudvaron a dij 3 EUR/fő/950 HUF/fő/13,5 RON-fő/,természetesen ebben az árban lehet használni a fürdőt és konyhát is,vagy rendelésre fött ételt is szolgálunk a sátorozóknak.A Magyarigeni Bethlen Nyaraló és az itt található egész komplexum ideális cserkésztáborozásra,IKE táborozásra,nagycsaládosok táborozására,de ugyanakkor kissebb csoportoknak és családoknak is nagyon kellemes kikapcsolódási hely.Internett-Wierless jel elég jó az egyész egyházi komplexumban,ezenkivül az egész faluban minden mobil-marok telefon jel maximálisan müködik.

A főzés a Gyülekezeti Ház  konyháján(az étkező melletti helyiségben) történik.Azok akik nem igényelnek rendszeres étkezést,a szállás mellett a konyhát(meleg-hideg vizzel,két gáztüzhellyel)teljesen felszerelve használatra átadjuk,erre külön dijt nem kell fizetni.A konyhában mélyhütő és fagyasztóláda is müködik.Kérésre a reggeli,ebéd,kétfogásos estebéd mellett a csoportoknak uzsonnát -tizórait is bisztosithatunk(2.db.szendvics,tészta,kávé,ásványviz),ennek az ára személyenként =3 EUR.Kérésre nyilt tüzhelyet is biztosithatunk-tábortüzeknek,szalonna,mititei,stb.készitésére.Ebédre és estebédre felnötteknek borkostolóval is szolgálunk.Egyházi pincénkben úgyszintén külön bármikor lehet borkostolót szervezni.A pincénk igen kellemes középkori hangulatban beszélgetési,terefere hely is egyidőben.,érdeklődők saját termésü és készitésü,finom magyarigeni muskotály-szürkebarát keverék bort,szilva,vegyes, törkölypálinkát ,meggypálinkát vásárólhatnak.A házibór ára 1,5 EUR/liter,a szilvapálinka 6,5 EUR/liter,törköly vagy vegyespálinka 5,5 EUR/liter.,meggypálinka 6 EUR/liter áron vásárolható.
 Magyarigen, Gyulafehérvártól 12 km-re található. Megközelíthető Zalatna irányába vezető úton, Sárdnál - Magyarigen (Ighiu) fele letérve. Kiskocsival 15 perc, busszal 20 percnyire van Gyulafehérvártól. Tövis után, Alsógáldnál letérve, nagyon jó útviszonyok mellet is megközelithető- Boroskrakkó, Borosbocsárd útbonalon. Magyarigenböl több kirándulási helyet is könnyen bejárhatunk: Remete sziklaszoros,Intregáldé völgye, Ompolyiciai völgye-Denevér barlang, Zalatna-Abrudbánya ( Detunáta), Verespatak, Magyarigeni - Jézer karsztikus tó, a Szolcsvai búvópatak barlang,a Skerisoarai jégbarlang,Celnapataki-Teleky borpince (ömlesztett,vagy palackozott borvásárlási lehetőséggel), a magyarigeni -Jézer tónál kérésre lehet csónakázni,szőrfözni is,a Maros úgyszintén alkalmas csónakázásra , ezenkivül megtekinthető Gyulafehérvár, Szentimre, Alvinc, Szászváros, Déva és vára , Hunyad és vára, valamint Nagyenyed és környéke. Kérésre,ha idejében jelzik nekünk megszervezhető a világhirü Gyulafehérvári Batthyaneum Dokumentációs Könyvtár kis,vagy nagyobb csoportos megtekintése.
 

Szeretettel várjuk. Azzal, hogy itt van a magyarság egyik legelesettebb közösségét támogatója,ezenkivül hozzájárul Bod Péter magyarigeni ref.lelkész,polihisztor,tudós emlékének és hirnevének megörzéséhez és erdély egyik leggyönyörübb késő gótikus református templomának megörzéséhez és fenntartásához a jövő generációk számára.Ifjakat és felnötteket is nagy szeretettel hivunk és várunk Magyarigenbe. Köszönjük.

 

Bethlen Nyaraló tulajdonságai

Beszélt nyelvek: magyar, angol, német, román

Szoba paraméterei: konyha, tűzhely, mikro, hűtőszekrény, erkély, internet, Konferencia terem

Szállás szolgáltatásai: WC, zuhanyzó/fürdőkád, reggeli, félpanzió, teljes ellátás, konyha, tűzhely, mikro, hűtőszekrény, mosógép, ebédlő, parkoló, zárt parkoló, buszparkoló, étterem, TV, rádió, telefon, kert, udvari tűzhely, szolgáltatások gyerekeknek, pénzváltás, széf, társalgó, reggeliző, pressó, grillezési lehetőség, sakk, programszervezés, könyvtár, asztali tenisz, taxi rendelés, kerti bútorok, asztalitenisz, házi tej és tejtermékek, kerti bútor, játszóhely, videó, különterem, játék, játszószoba

Környék szolgáltatásai: élelmiszerbolt, étterem, cukrászda, gyorsétterem, kávéház, parkoló, buszparkoló, tenisz, síelés, vadászat, horgászat, sporteszköz-kölcsönzés, természetjárás, erdő/park, strand, uszoda, vízpart, szolárium, szauna, múzeum, kastély, vár, emlékmű, színház, mozi, szolgáltatások gyerekeknek, posta, pénzváltás, benzinkút, autókölcsönzés, &pince látogatás, borkóstolás, fodrász, kozmetikai szolgáltatás, disco, piac, bemutató gazdaság, állatok, gyógyszertár, egészségügyi szolgáltatás, quad/motor-barát