Alsógáld

ismertető


Megye: Fehér megye.
Erdély régió.

Alsógáld az Erdélyi-hegyalján Fehér megyében fekvő település. Gyulafehérvár innen csupán tizenkét kilométer. Az Erdély egyik legregényesebb fekvésű helységének nevezett község földterületét megvizsgálva azt állapíthatjuk meg, hogy szántó, legelő, erdő és rét egyaránt található itt.

Elnevezése
Minden bizonnyal egy magyar személynévből a Gálból ered. A középkorban megépített templomát ugyanis az ő tiszteletére szentelték.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XV. századból származik. Ebben a forrásban még Magyargáldként olvashatunk róla. Először tehát magyarok éltek ezen a területen, idővel viszont arányukat tekintve a románsághoz képest kisebbségbe kerültek. A reformációra, illetve ennek irányzataira fogékonyak lettek.
A XVIII. században itt állította meg Schultz alezredes a felkelőket. Jelentős befolyással rendelkezett ezen a területen a kemény család.

Lakossága

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része román, de nem elhanyagolható az itt élő magyarok számaránya sem.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns számú románság továbbra is kisebbségben lévő magyarok éltek ezen a területen.