Bodzavám

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Bodzavám  a Bodza patak felső folyása mentén, Brassótól csupán 31 km-re fekszik Romániában, Brassó megyében. Közigazgatási és községközpont; hozzá tartozik: Egrestő, Kisbodza, Döblön és Stavareşti.

Nevét. . .


a Bodzai-szoros bejáratánál található vámházról kapta, hiszen ettől nem messze alakult ki a település.

Története röviden:


A falu lakói havasi román zsellérek  és barcasági falvak lakói voltak, akik a 19. században egy tömbben érkeztek meg és hozták létre településüket, ami a Bodzai-szorosnál található vámház közelében jött létre.
A 19. század végére már lakosainak száma elérte az 1363-at. Közigazgatásilag 23 évig Magyarbodzához tartozott, 1930-ig Háromszék vármegye része.

1992-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román nemzetiségű, számarányukat tekintve kevésbé jelentős cigány és magyar kisebbséggel.

Látnivalók:

  • Első világháborús tömegsírja
  • Bodza vára, melyet a 17. században Bethlen Gábor építtetett újjá. Az erőd vár kivédte a tatárok támadásait, de a Rákóczi szabadságharcot lezáró Szatmári béke megkötése után a földdel tették egyenlővé.
  • Letűnt idők épületének romjai megtekinthetőek, hiszen a régi vámház két patak összefolyásánál állt a feltételezések szerint.