Cege

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Cege Szamosújvár közelében fekvő Kolozs megyei falu, melyhez közigazgatásilag hozzá tartozik:Noszoly, Vasasszentiván és Vasasszentegyed.

A község közelében több nevezetes település is található: Búza község, Gyeke, Magyarpalatka, Szék , Ördögfüzes és Szépkenyerűszentmárton. A település határától nem messze halastavak találhatók.Története röviden

Az első írásos források, melyek említik, a XIII. századból származnak.   A település eredeti birtokosai a Wass család tagjai voltak, ugyanis Károly Róberttől, királyi adományként szerezték meg. A XIV. században már plébániatemplommal rendelkező település Nagy Lajostól jelentős privilégiumot kapott: vásártartási jogot. A XV. század második felében keletkezet források arról tudósítanak, hogy iskolája is volt, egyik tanítójának pedig (akinek kiléte napjainkig talány) megjelent egy fordítása "az szerelem ereje címmel" címmel.
Cegén építtetett kastélyt gróf Wass György, de napjainkban ez már nem látható, viszont a szintén Wass családból származó Wass Ádám megrendelésére építtetett kúria igen.