Csatószeg

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csatószeg Az Old-patak bal partján Hargita megyei község , mely közigazgatásilag Csíkszentsimonhoz tartozik. Csíkszeredától csaupán 10 km-re található. A község három fő részre tagolható: Templomalja, Szentegyházfalva, és Alfalu.

Elnevezése

Nevének eredetéről több állítás is fent áll. Egyesek szerint a csat főnévből, míg mások szerint a Csató személynévből keletkezett. Szintén más véleményt vallók szerint, maga a szó török eredetű.  

Története röviden

A XVI. században említik először , ekkor még Chijato-zegh néven. A XVIII. században pestis járvány pusztított a faluban, így lakosainak jelentős része meghalt. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok szintén ilyen képet mutattak. A domináns számú magyarság mellett 2 fő román nemzetiségűnek vallotta magát. A település egészen 1920-ig a trianoni béketiktátum ratifikálásáig képezte Kászonalcsíki járás szerves részét Csík vármegyében.

Látnivalói

  • Római katolikus templomát , Szent Simonnak és Júdás apostolnak szentelték fel. Feltehetően a XIII. században építették, majd a XV. században átépítették a gótikus stílusnak megfelelően. A XVIII. században nyerte el mai alakját, barokk stílusban. Tornya, és szárnyas oltára a XVII. századból való. Az 1800-as évek közepénél tornyát felújították. Templomához a Kisboldogasszony-kápolna csatlakozik.
  • Borvize nagyon jó minőségű. Alcsík legfinomabb borvizének is mondják.

Itt született

  •  Györffi József az 1848-as szabadságharc, és a Makk-féle összeesküvés jelentős résztvevője. Valamint Bors Ferenc 1848-as  honvédezredes.

Fotók a régióból

Ajánlat
Koltó
Marosvásárhely
Székelyudvarhely-Libán