Cséffa

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Cséffa Bihar megyében, a Cséffai-tó mellett fekvő községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Atyás, Felsőbarakony, Gyapjú, Inánd, Marciháza, Mezőbikács, Oláhszentmiklós és Rojt. Nagyvárad innen csupán 24 kilométerre található.
2002-es statisztikák szerint a lakosság nagy része román, de nem elhanyagolható a romák és a magyarok számaránya sem.


Története röviden

A Bihar megyei települések között az egyik legrégebbi. Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla a X-XI. századból származhat. Ebben Csépánhidaként olvashatunk róla.

A kőrösszegi vár egyik része volt és vámszedőhelyként tartották nyilván.
Legjelentősebb birtokosai:
Csákayak, Cséffi család, Czobor család, gróf Tisza család és Schwartz család.

Egy 1470-as forrás úgy emlékezik a faluról, hogy az vásártartási joggal rendelkezik. Ezt a kiváltságot Mária Teréziától kapta.

Lakosság:

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része román, de nem elhanyagolható az itt élő magyar kisebbség számaránya sem.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns számú románság, a továbbra is kisebbségben lévő magyarok és németek mellett ekkor már cigányok is éltek itt.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a cséffa-nagyszalontai járás szerves részét. Járásbíróság, postahivatal, távíróhivatal egyaránt megtalálható volt a területen.

Nevezetessége

  • XVI. századi görög keleti temploma.