Csíkszentmihály

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csíkszentmihály Hargita megyei község, mely az alábbi falvak összeolvadásából keletkezett:  Ajnád, Alszeg, Csigafalva és Tőkeszeg.
A Rákos-patak völgyében található községközponthoz közigazgatásilag Ajnád, Lóvész és Vacsárcsi tartozik. Csíkszereda innen csupán 13 kilométerre található.


Elnevezése. . .

középkorban épített templomára utal, melyet Szent Mihály arkangyal tiszteletére szenteltek.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. században keletkezett. Ebben a forrásban még S. Michaeleként olvashatunk róla. Az 1241-1242-es tatárjárás alkalmával elpusztult Cibefalva.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság 100%-a magyar.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Szépvízi  járás szerves részét Csík vármegyében.

Látnivaló

  • a Vártetőnek nevezett Pogányhavar nyúlványán terül el Balaskó várának maradványa.
  • A XV. században épült meg az itteni római katolikus templom, melyet erődítettek is. Hatékonyan állt ellen a török seregek támadásainak, viszont a tatárok felgyújtották, így szükségessé vált átépítése. Mihály Sándor tornyot épített rá, mely szimbolikus jelentőséggel bír: a törököktől való szabadulásra emlékeztet.
  • A madéfalvi veszedelem után keresztet állítottak a templomkertbe.
  • A Biális család az 1800-as évek első évtizedében kúriát építtetett itt.

    Itt született. . .

    Sándor László és Tamás András. Előbbi honvédszázados, utóbbi honvéd ezredesként vett részt az 1848-1849-es szabadságharcban és az ezt követő retorzióban végezték ki mindkét honvédet.