Dióshalom

ismertető


Megye: Máramaros megye.
Erdély régió.

Dióshalom Nagybányától mindössze 19 km-re található falu Máramaros megyében. Közigazgatásilag a tőle mindössze 5 km-re található Lacfaluhoz tartozik.

Története röviden:


A település egy völgyben fekszik és egy patak folyik keresztül rajta. Az első írásos források, melyek említést tesznek róla a 15. századból származnak és Swrgyanfalwa-ként írnak róla. Dióshalom ekkor a nagybányai és felsőbányai uradalom része.

A történelem viharai a falut sem kímélték, hiszen a 18. századi heves küzdelmek jelentős mértékben pusztították mind a falu lakosságát, mindpedig gazdasági javait.
Miután újjáépítették, területén görög katolikus templomot is emeltek.

A Dióshalom területén található Sólyomkő dűlőnek napjainkban is ismert legendája. Határában furcsa alakú kősziklák találhatóak, melyek az itteni elgondolások szerint kőkazlak, amiket Szent Péter változtatott kővé, megbüntetvén ezzel egy falubéli gazdát, aki a Tízparancsolat egyik pontját áthágva, vasárnap, az Úr napján is dolgozott.

1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román.


A falu egyik látványossága a legendás kőkazlak mellett. . .


Az a görög katolikus templom, melyet a 18. században építtettek és szenteltek fel Szent Mihály és Gábriel arkangyalok tiszteletére. A Világörökség listáján, Máramaros nyolc említett fatemploma közül a dióshalmi az egyik.