Dragomérfalva

ismertető


Megye: Máramaros megye.
Erdély régió.

Dragomérfalva az Iza és Boicu-patak partján fekvő falu, Máramarosszigettől csupán 45 km-re Máramaros megyében.

Neve:


A egy szláv férfinévből ered. Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a 15. századból származnak. Ezen források Dragomérfalwa-ként írnak róla.

Története röviden:


Az eredetileg román kisnemesek által lakott faluban mintegy három évszázadon keresztül petróleumot bányásztak, ez jelentette a fő bevételi forrást. Másodtevékenységként sokat zsindelyt is készítettek. A 18. századi tatár betörés áldozatául esett, akik porig égették a települést.

A 19. századra a veszteségeket kiheverte, ekkor nyilvánították az Izavölgyi járás székhelyévé.
Népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román, akik görög katolikus vallásúak, azonban jelentős a zsidó kisebbség száma is. A 20. század elején pedig ortodox egyházközösség alapult.

Emil Bran görög katolikus lelkész nevéhez fűződik a gazdasági szempontból meghatározó szerepű népbank, a Crestinul megalapítása.

Az 1949-es évhez szomorú esemény kötődik. Mondvacsinált, koholt vádak alapján 150 embert letartóztattak a kommunisták.

2004-től kezdve Dragomérfalva város.


Lakossága:


Az 1900-as népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy a lakosság nagyrészt román nemzetiségű jelentős német, magyar és cigány kisebbséggel. Felekezeti hovatartozásukat tekintve a lakosság legnagyobb aránya görög katolikus, de él itt zsidó és római katolikus vallású is.

2002-ben az itt élők 100%-a román. Vallásukat tekintve nagyrészt az ortodox egyház tagjai, de 3132 fő lakosából 280 görög katolikus.

Látnivalók:

  • A városban napjainkban három fatemplom látogatható, két ortodox és egy görög katolikus.
  • Iza-völgyben található néprajzi múzeuma.

Gazdaságát meghatározza. . .

fafeldolgozással foglalkozó üzemek sorozata. Erre alapszik a másik fontos tevékenység, melyre gazdasága támaszkodik: híres a város bútorgyára.

A város szülötte. . .

A politikus és később magyar pénzügyminiszter Bud János.

Dragomérfalva hivatalos testvérvárosa a belga Nivelles.