Dragus

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Dragus a Fogaras patak partján található község Erdélyben, Fogarastól csupán 38 km-re.Neve:


a román Drag személynéből ered. Az erre vonatkozó első írásos források 1527-ből származnak. Itt még Dragosként említik.

Története röviden:

Az eredetileg falu évszázadokig Fogaras várának fennhatósága alá tartozott. A lakosság nagy része még a 17. században is jobbágysorban élt. Ez az arány a 18. századra változott meg, amikoris 135 családja közül, már csak 40 jobbágycsalád.   Híres remetekolostora szintén a 18. században alakult. Ezt követően öt ortodox és három görög katolikus pap élt itt.   A lakosság nagy része a kereszténység keleti ágához tartozik, azaz ortodox vallású. 179 családból, csupán 19 görög katolikus. Az emberek szász mintára, nemzetségi alapon ún. szomszédságokba tömörültek. A 20. században 12 ilyen szomszédságról számolnak be a források. Ezek konzerválták a jobbágyok és boérok közötti társadalmi különbségeket.

Lakossága:


Az 1850-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagyrészt román, de jelen van a cigány nemzetiség is. Majdnem 1300 lakosa túlnyomórészt az ortodox egyházhoz tartozik. A 127 görögkatolikus száma ennél jóval szerényebb.
2002-es adatok szerint ez az arány alig változott. Annyiban módosult, hogy az egyetlen jelenlévő vallás az ortodox. 1187 lakosából 1185 ember ortodox.

A község híres emberei:

  • A festő és kalligráfus Matei Voileanu a faluban élt és alkotott.
  • Itt látta meg a napvilágot a méltán híres útleíró, nyelvész Codru-Drăguşanu.