Élesd

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Élesd Nagyváradtól csupán 40 km-re található város, mely egyben Feketeerdő, Sólyomkőpest, Tinód és Tötös községközpontja. A Sebes-Körös jobb partján, Bihar megyei város a Nagyváradot és Kolozsvárt összekötő főút mellett fekszik.

Elnevezése. . .

feltehetően egy ősi magyar személynévből, az Élesből ered. Nyelvészek szerint az Éles, mint keresztnév az éles jelzőből származik.

Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a 13. századból származnak. Ezen forrásokban még Elusdként olvashatunk róla. Napjainkban található helyre a várost az 1900-as években költöztették, hiszen eredeti helyén fokozottan veszélyeztetve volt a Körös áradásai miatt.

Fontos történelmi momentum volt az 1904-es évben, amikor több mint háromezer kilátástalan sorsú paraszt, román nemzetiségű munkásság és magyarság demonstrált a 48-as párt gyűlésén.   A hatalom megrettent és a kiküldött csendőrség és a demonstrálók között pattanásig feszült a helyzet. A megmozdulás napjának mérlege: 33 ember életét vesztette, 90 ember pedig megsebesült.


1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság túlnyomó többsége magyar, jelentős román kisebbséggel. A 2002-es adatok viszont arról számolnak be, hogy számarányukat tekintve legjelentősebb a román nemzetiség, nem elhanyagolható azonban a magyarok, a cigányok, a szlovákok és németek száma sem.
1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig Élesd az élesdi járás része Bihar megyében.