Benke Kúria

Benke Kúria (1) Benke Kúria (2) Benke Kúria (3) Benke Kúria (4) Benke Kúria (5) Benke Kúria (6) Benke Kúria (7) Benke Kúria (8)
Benke Kúria adatai:
cím:
Benke Kúria
527120   Maksa
Fő u. 360
telefon:
0040 267-345-788, 0040 751-135-062
fax:
0040 267-345-773
nyitva:
egész évben
szállás típusa:
panzió, panzió *****
férőhely:
14 szoba
1 apartman
tájékoztató árak:
100-135 EUR / fő reggelivel
200 EUR / fő reggelivel
120-155 EUR / fő félpanzióval
140-175 EUR / fő teljes ellátással

ismertető

A Benke Kúria közös terekkel és elegáns szobákkal rendelkezik, amelyek a környék felső osztályú turizmusának szánt legexkluzívabb szálláshelységei közé tartoznak. Ideális hely a szabadidőtöltéshez és relaxációhoz egy spa & wellness övezetben. Sétálhat a természetben, biciklizhet, vagy élvezheti a sétát hintóval vagy szánnal. A hintóval vagy szánnal való sétákat kérésre szervezzük. Továbbá helyet ad gyűlés- és konferenciatermeknek, team buildingeknek, céges rendezvényeknek és termékbevezetésnek egyaránt.

A panzió egy XIX század eleji klasszikus stílusú épületbe és annak melléképületébe van berendezve. A Benke Kúria a Kovászna Megyei Tanács által védett épület, amely valószínű a XIX. és XX. század között épült, több mint valószínű ez előzőleg létező struktúra módosításával. A kúria kezdeti épülete egy derékszögű terv szerint épült, két hosszanti boltozatmezővel. A déli homlokfalat a főbejárat előtti nyomókeretes oszlopos folyosó osztja fel. A bejárat egy tekintélyes faragott kőtömb lépcsőből áll. A szimmetrikus fő homlokfal épületpárkányán és az ablakkereten  gazdagon szegélyezett díszvakolat található – amely a múlt század eleji székely nemes lakásokra volt jellemző.

Maksa helység a megye központi térségében található, Besenyő mentén, a Bodok hegység déli lábánál, 547 m magasságon, a DN11 Brassó – Kézdivásárhely – Bákó útszakaszon.
Maksa község (Eresztevény falu) dél-nyugati részén helyezkedik el, a DN11 országút mellett, Brassó (kb.30 km) közelében, Sepsiszentgyörgy (kb.12 km) mellett, nagyon közel Kézdivásárhely municípiumhoz és Kovászna városhoz (kb.21 km).
A Benke Kúria utolsó tulajdonosa Benke László volt, akit 1949-ben a Duna Deltába deportáltak, amelyet követően a kúria a Mezőgazdasági Termelőszövetkezet (CAP) székhelye lett, majd később a munkásoknak nyújtott menedékhelyet.
A kúria egy helyi érdekű műemlék, amelyet hat évtizeden át nem használtak megfelelően, így a karbantartás hiánya az épület megrongálódásához vezetett.

A hely klímája kontinentális-mérsékelt, csapadékban gazdag nyarak és hideg telek jellemzik. A zónában a mérsékelt-óceáni nyugati légáramlatok vannak fölényben (főként a nyári időszakban), valamint a gyakori mérsékelt-kontinentális nyugati légáramlatok (főleg téli időszakban). A legtöbb csapadék június, május hónapokban esik, február a legszegényebb csapadékban.

A parlagon lévő régi épületeket a  SC GOLDIM SRL (Kft.) vásárolta meg 2007 novemberében és 2008 februárjában különböző tulajdonosoktól, amelyeket 2008-2013 közötti időszakban turisztikai panzió rendeltetéssel felújított.

Benke Kúria tulajdonságai

Beszélt nyelvek: magyar, angol, román

Szoba paraméterei: minibár, WC, zuhanyzó / fürdőkád, TV, telefon, szobaszervíz, internet

Szállás szolgáltatásai: WC, reggeli, félpanzió, teljes ellátás, parkoló, zárt parkoló, buszparkoló, étterem, bár, TV, telefon, kert, mozgássérült-barát, széf, taxi rendelés, asztalitenisz, kerti terasz, bankkártya elfogadás

Környék szolgáltatásai: buszparkoló, lovaglás, természetjárás, posta, benzinkút