Sepsibodok

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Sepsibodok Az Olt-patak bal partján Kovászna megyei község, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Oltszem és Zalán. Sepsiszentgyörgy csupán 11 km-re található innen. A Bodoki havas és a Bodoki -hegység is róla kapta nevét.

Története röviden

A XIV. században említik először, ekkor még Buduk néven. . A falu már a középkortól kezdve, egyházas hely volt. Első református templomát a XV. században építették, majd két évszázaddal később rekonstruálták. Tornyát azonban csak a XIX. század első éveiben kapta meg. Az erődfal köveit, melyet a XX. század közepén bontottak le az iskola megépítésére használták. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság naagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásig képezte Sepsi járás szerves részét Háromszék vármegyében.

Látnivalói

  • Kincsás várának romjai, ma is jól láthatók. Egészen pontosan a Bodoki-havasnak, az Olt völgye felőli részen. Neve valószínűleg onnan ered, hogy a monda szerint kincseket találtak a területén. Valószínűleg a középkorban épülhetett, viszont eredetéről és történetéről semmilyen forrás sem ír.
  • Leányka-vár sáncai is megmaradtak, a Lejjebb a patak mentén.
  • A falu kifogyhatatlan borvízzel rendelkezik. Ezt palackozzák is. A település híres még gyógyfürdőjéről is.
  • Minden évben megrendezésre kerül Matild napján a falu nap és ünnepség.