Sepsiköröspatak

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Sepsiköröspatak A Körös-patak völgyében Kovászna megyei község, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Árkos és Kálnok. Sepsiszentgyörgy csupán 6 km-re található innen.

Története röviden

A XIV. században említik először, ekkor még Kemuspatak néven. A falu határában lévő Fenyő-tetőn , favár maradványai láthatók amit a XI. században építettek. Orbán Balázs írásaiból az is kiderül, hogy  a falu a Kálnoky család ősi helye volt. A monda szerint , a Nagykertben egykoron vár állt, melyet a Körös-patak vett körbe. Valószínűleg a falu neve is innen ered. A XVI. században a falu többsége református, majd unitárius vallású lett. A katolikusok a Kálnoky család által építtetett kápolnát, míg a reformátusok külön templomot használtak. Ez a XVIII. században leégett, majd teljes körűen átépítették. A katolikusok eredeti templomukat csak a XVIII. században szerezték vissza. A falu udvarháza már a XVII. században is állt. Köré kőfalat építettek. A törökök pusztítása miatt , újjáépítették. A XVIII. és a XIX. században átépítették. Ma már kápolnáját nem használják. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett, élt itt román nemzetiségű is.1920-ig a trianoni béketiktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Sepsi járás szerves részét Háromszék vármegyében.

Látnivalói

  • A XIV. században építették első római katolikus templomát. A XVIII. században rekonstruálták, majd  XIX. században teljeskörűen felújították. Falain, jól látható falfreskók voltak láthatók , a XIX. századból.
  • A falu határában található a XV. században épített kápolna maradványai.

Itt született

A Kálnoky nemesi család több neves tagja.