Gidófalva

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Gidófalva az Olt bal partján fekvő községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Angyalos, Fotosmartonos és Étfalvazoltán tartozik hozzá.
Sepsiszentgyörgy innen csupán öt kilométerre van.Elnevezése. . .

minden bizonnyal védőszentjéről, Szent Gedeonról ered.

Története röviden

A település határától nem messze bronzkori település maradványaira bukkantak a régészek, tehát megállapítható, hogy ősidők óta lakott terület.
Szomszédságában egykor Bedeháza volt, de ez elpusztult.
A falu említő első írásos forrás, a XIV. századból származik. Ebben még villa Guidonisként olvashatunk róla. A XVIII. században egy hatalmas tűzvész maradandó károkat okozott itt.
A lakosság nagy része 1910-ben magyarnak vallotta magát. A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Sepsi járás szerves részét Háromszék vármegyében.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns számú magyarság mellett hét fő románnak vallotta magát.

Látnivalói

  • Az Olt-menti egyik magaslaton áll az 1200-as években épített református templom. Ezt a Boldogasszony tiszteletére szentelték. A tatárjárást követően szükségessé vált újjáépítése. Az 1500-as években az akkor uralkodó művelődéstörténeti korszak, a gótika sajátosságainak megfelelően alakították át. Majd egy másfél évszázaddal ezután a tatár seregek borították lángba, így a XVII. század utolsó harmadában ismét reparálni kellett. A természeti csapások a XIX. században nem kímélték, egy földrengés kritikus állapotba sodorta a század elején, majd 1940-ben és 1970-ben is megrázta egy-egy ezt a területet.

Itt születtek:

  • Jantsó Pál a híres színész. A XVIII. században megalapította a kolozsvári színházat.
  • A XIX. századi tábornok Czetz János. Szobra az Argentína fővárosában áll a katonai akadémia előtt, hiszen Buenos Airesben érte a halál.