Énlaka

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

ÉnlakaA Gagy -patak völgyében Hargita megyei község, mely közigazgatásilag Etédhez tartozik. Székelykeresztúr csupán 18 km-re található innen. A XX. század végén, kultúrális, és építészeti értékei miatt a világörökség részévé javasolták.


Elnevezése

Nevét valószínűleg a Jandlaka személynévből kapta. Így keletkezett a nép ajkán mai magyar neve. Román elnevezése is magyar eredetű.

Története röviden

A falu már a római korban is fontos szerepet játszott, mivel határerőd volt. A határerőd mai helyét Várkertnek nevezik. Magát a települést Ptaetoria Augusta néven emlegették. A monda szerint, a falu eredeti neve Jenőlaka volt, mivel itt telepedett le egy Jenő nevezetű vezér. Váráért a gótok, az avarok és a dákok is harcoltak. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Székelykeresztúri járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Látnivalói

  • Unitárius temploma valószínűleg a XV. században épült a régi római templom alapköveinek felhasználásával. A templom belsejében egy ősi székely felirat látható: "Egy az Isten". A XVII. században a tatár seregek felgyújtották. Pár évvel később az egyház helyreállította. Mennyezete kazettás szerkezetű, mely a XVII. században készült. Kerítésfala a XVIII. században készült. Tornya azonban csak a XIX. századra lett kész, majd XX. században újjáépítették. A restaurálás idején több római sír, épületrom, és két darab oltárkő került felszínre.

Itt született

  • a XX. században Toró Tibor fizikus és MTA tag.


Fotók a régióból

Ajánlat
Gyimesfelsőlok
Csíkszereda
Homoródfürdő
Gyimesfelsőlok