Feketeerdő

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Feketeerdő (románul Pădurea Neagră, németül Schwarzwald) egy falu Romániában, Bihar megyében, Élesdtől északra. Közigazgatásilag Élesdhez tartozik. 1992-ben 1040 lakójának 53%-a magyar, 30%-a román, 15%-a szlovák és 2%-a német volt. 1919 előtt, valamint 1940 és 1945 között Magyarországhoz, Bihar vármegyéhez tartozott. A falunak a 19. század közepén alapított üveggyára szerezte a hírnevét, ami azonban az 1990-es évek első felében tönkrement, majd bezárt.

A falu két részből áll, az egyik az üveggyár környékén, míg a másik 500-600 méterrel fenntebb található. A két településrész között található két templom: egy római katolikus illetve egy ortodox, amit 2004-ben szenteltek fel. Itt tartják minden év augusztusában a Mária Nagyasszony búcsút, ami mára zarándokhellyé vált a hívők számára. Ebben az időszakban teljesen ellepik az emberek Feketeerdőt, kis bevételt adva a kicsiny falunak.

Híres kastélya hajdanán a Zichy család tulajdonában volt, de a kommunizmus idején államosították, majd a román egyház vásárolta meg és kolostort alapított az igen szép, de sajnos elég romos épületben. Igazi ritkaság, mivel a kastély udvarán látható egy 400 éves, teljes egészében fából épült templom, ami még mindig az eredeti építőanyagokból áll.

A falutól 2-3 kilométerre Margitta felé egy tábor található, ami egyre növekvő látogatottságnak örvend évről évre, nyaranta akár 1000 főt is vendégül láthat. A tábornál található számos forrás között van olyan, amely természetesen buborékos és nagyon egészéges, mivel vizében fontos nyomelemek vannak. Számos tisztás is található itt, ami kedvelt látogatóhelye a sátorozni vágyó turistáknak. A falunak van saját strandja, illetve diszkója is.