Firtosváralja

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Firtosváralja a Konyha-patak partján Hargita megyei község , mely közigazgatásilag Farkaslakhoz tartozik. Székelyudvarhely csak 21 km-re, míg Farkaslak csupán 10 km-re található innen. A Firtos-hegy nem messze van innen.

Története röviden

Vára , 1241-42-es tatárjárás idején épült. Ez több évszázadokig a nemesi Firtos család birtokában állt. A XVIII században a várat minoriták vették át, akik kápolnát, és zárdát építettek . Pár évtizeddel később, lakhatatlan állapota miatt elhagyták. Később Atyha , majd pedig Firtosvárálja vásárolta meg. Mára már csak alapkövei láthatóak. A XIX. században római kori leleteket találtak várának környékén. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt cigány nemzetiségű isA település egészen 1920-ig a trianoni béketiktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Udvarhelyi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Látnivalói

  • Várának maradványai ma is jól láthatóak a Firtos-hegytől északra.
  • A településen található unitárius templom a XIX. század első időszakában épült. Porticusa  és tornya is szintén a XIX. században készült el. A templom elődje a XVI. században épített fatemplom volt.


Fotók a régióból

Ajánlat
Székelyudvarhely-Libán
Gyimesközéplok
Kolozsvár
Gyergyószentmiklós