Gernyeszeg

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Gernyeszeg (románul Gorneşti, ): A Maros bal partján Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Erdőcsinád, Kisillye, Kisszederjes, Körtvélyfája, Magyarpéterlaka, Marosjára, Marostelek és Nagyszederjes. Marosvásárhely csupán 15 km-re található innen.Története röviden

A XIV. században említik először, ekkor még Knezeg néven. Első várát a XV. században építették. Várának megépítését sombereki Erdélyi István kezdeményezte. Gróf Teleki Mihály építette át a XVII. században. A XVIII. ÉS XIX. század között a gödöllői kastélyhoz hasonlóan , barokk stílusúvá átépítették. A XX. században fegyveres erők bevonásával államosították. Ma már gyermekkórház található benne. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.2002-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak. A domináns számú magyarság mellett élt itt román, cigány, zsidó és német nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum ratifikálásáig képezte Régeni alsó járás szerves részét Maros-Torda vármegyében. építtette.

Látnivalói

Első református templomát a XV. században építették gótikus stílusban. Gróf Teleki Mihály kancellár, ennek a templomnak a sírboltjában nyugszik.

Itt született

  • A XVIII. században gróf. Teleki Sámuel. A Teleki Téka alapítója és Küküllő vármegye egyházi vezetője.
  • A XIX. században gróf. Bethlen István miniszterelnök.