Gyulakuta

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Gyulakuta a Kis-Küküllő jobb partján, a Bikás-völgy torkolatánál fekvő Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Bordos, Csöb, Havadtő, Kelementelke és Rava.
Marosvásárhely innen csupán 21 kilométerre található.Nevének eredete

A hagyomány szeriont első lakosai a Gyula vezér által ásatott kút körül telepedtek le, innen a falu neve. Román neve a magyar név alapján alakult ki (román fântâna = kút).

Története

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Gulachutaként olvashatunk róla, de az idők során több névalakja is ismert.
Egyesek szerint a település régi területe Bikás- és a Szék-patak összefolyásánál található Várhegyen volt, ahol állt Gyula vezér vára is.
A település határától nem messze őskorból származó leletekre bukkantak.

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.
1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román, cigány és német nemzetiségű is.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Marosi járás részét Maros-Torda vármegyében.

Látnivalói

  • Gróf Haller Gábor nevéhez fűződik a Lázár kastély építésének megkezdése. Utána a Lázár, majd később a Bethlen és a Bánffy család tulajdonába került.
  • A település református templomát az 1300-as években építhették. Itt helyezték örök nyugalomra Lázár Györgyöt. Halála tragikus volt, hiszen kivégezték. A templom páratlan mennyezetét Egerházi János festette a XVII. században. A XX. században került sor a kápolna lebontására.