Hadrév

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Hadrév az Aranyos folyó bal partján található Maros megyei falu. Az E60-as országút mentén közelíthető meg. Nem messze van innen Marosludas és Aranyosgyéres. Az Aranyos folyó áradásai miatt a lakosság kénytelen volt korábbi lakhelyét elhagyni és új után nézni.

A településen élők aránya 1920 előtt a következőképp alakult: túlsúlyban a magyarság, de nem volt elhanyagolható a románok, a cigányok és a zsidók számaránya sem.
A trianoni békediktátum pontjainak ratifikálása után a románok kerültek többségbe, de az adatok cigány és magyar lakosokról is beszámolnak. Utóbbiak domináns többsége református vallású.


Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz a településről, az 1200-as évekből származott. Gazdasági szempontból fontos eseménynek minősült a Shcuster second-hand elnevezésű cég megalapítása. Elsődlegesen elektronikus gépek árusítását végzi. A helyi munkaerőt felszívta, így a munkanélküliség aránya csökkent. Ívóíz hálózat a 2005-ös évben épült ki az Európai Unió közbenjárásával.

Nevezetességei

A XX. század elején építették meg a református templomot, de a falu központjában található fő utca egyes építményei is hű rekonstruálásai az elmúlt század építészeti stílusának.