Höltövény

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Höltövény Romániában található Brassó megyében, Brassótól 15 km-re északra. Több településsel képez egyazon közigazgatási egységet: Barcaújfalu, Krizba és Kutas tartozik hozzá. Községközpont.

Története:


Az első források Heltwen néven említik. A 15. században jelentős kiváltságot kapott, hiszen mezővárosnak nyílvánították. A szász településen a 14. században erődtemplomot emeltek, ez kiemelkedően fontos volt a török elleni védekezés miatt. A döntés helyessége 1599-ben beigazolódott: hat rohamnak állt sikeresen ellen. Az 1910-es népszámláláson a nakosság tulnyomórészt német, de jelen van a román és a magyar nemzetiség is.
Az 1992-es adatok alapján még mindig a románok számaránya a legnagyobb, de a magyarság számaránya is látványosan növekedett. Emellett itt élő nemzetiségek : németek, cigányok.


Látnivalók

  • Páratlan élményt nyújt az idelátogatóknak az a kilátás, ami a mintegy 1002 m magas hegyről lenézve fogadja őket. Innen látni a Krizba község területén lévő várromokat.
  • A 14. században épült meg az az erődített templom, amit a Barcaság legerősebb erődítményének titulálnak. Az 1500-as években készült szárnyasoltár igazi mestermű, páratlan érték a Barcaságban.