Jósikafalva

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Jósikafalva a Gyalui-havasok és a Vigyázó között, Bánffyhunyad közelében fekvő falu Kolozs megyében. B(románul Beliş) község Romániában, Kolozs megyében.13 másik községgel együtt létrehozták a Kolozs megyei GMO-mentes régiót.

Elnevezése

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIX. századból származnak. Ezen forrásban még Gyurkutzaként olvashatunk róla, de az idők során más névalakban is ismert volt:
Gyurkucza;  Gyurkuca.

Lakossága


1850-es összeírások arról árulkodnak, hogy alakosság jelentős többsége román. 1992-es népszámlálási adatok szerint a lakosság etnikailag homogén, hiszen mindenki román nemzetiségűnek vallotta magát. Felekezeti hovatartozásukat tekintve 1850-ben 100%-ban ortodoxok, de 1992-re már emellett már megjelentek pünkösdista és református vallásúak is.

Története röviden


Egészen 1910-ig Magyarvalkó szerves része, az 1920-as trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig a Bánffyhunyadi járás részét képezte.
A XX. század második felében kezdték meg a Beliş-Fântânele duzzasztógát kiépítését. A falu mellett folyó tó vízszintje a tavaszi időszakban, olvadás után megemelkedett, így az árvíz elleni védekezés fontossága felértékelődött. A házakat áttelepítették a dombra, az egykori települést elárasztotta. Napjainkban is megtekinthetőek ennek maradványai.