Kalotaszentkirály

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Kalotaszentkirály az Erdélyi Szigethegység vonulatai és dombjaiáltal meghatározott Felszegi medencében fekvő Kolozs megyei községközpont a Kalota-hegy Vigyázó hegységétől északra fekszik. Közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak hozzá: Jákótelke, Kalotadámos, Magyarókereke és Malomszeg .

Története röviden

Elnevezése:
Minden bizonnyal István szentté avatása után ragadt rá, a Kalota patakról ered a névalak előtagja. A Kalota nemzettség érkezett ide és telepedett le a honfoglalást követően, innen származik a patak neve.

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIII. századból származik. Kun László a Mikola családnak ajánlotta fel a területet. A XIV. században már Senkralként olvashatunk róla. Több középkori település volt határában (pl. : Hem és Hintelke) ezek viszont elpusztultak.


Lakosság:
1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható az itt élő románt kisebbség számaránya sem.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns számú a magyarság, de továbbra is éltek itt románok.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a bánffyhunyadi járás szerves részét  Kolozs vármegyében

Látnivalói

  • református temploma, melyet az 1200-as években építettek. Többször kellett különböző okból renoválni az eredetileg csúcsíves épületet. Tornya XVIII. századi, és három haranggal is rendelkezik. Kolonics István nevéhez fűződik az orgona megépítése, míg a szószék Bánffy Miklós ajándéka, a szószék pedig Jósika Sámuelnéé. Kazettás mennyezete 1994-ben készült, melyben nagy szerepe volt az Illyés Közalapítvány pénzügyi támogatásának.  
  • Az itteni lakosság őrzi a régi hagyományokat. Bivalytartás még most is jellemző, csak úgy, mint a régi népszokások és a népviselet megőrzése.
  • A Kalota partján Ady Endrének emlékművet állítottak azért, mert a költő többször is a faluba látogatott.
  • 1991-től évente tánctábort rendeznek itt.
  • Dienes Attila készítette el a Szent István- szobrot.
  • Minden év októberében szüreti mulatság kerül megrendezésre.
    Testvérvárosa a magyarországi Szeghalom már 1994 óta.