Karcfalva

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Karcfalva a Madicsa és a Székászó-patak Oltba ömlésénél fekvő Hargita megyei falu, mely Karcfalva, Ábránfalva és Tótfalva össze olvadásából keletkezett. Közigazgatásilag az alábbi településekkel alkot egyazon egységet: Csíkjenőfalva és Csíkszenttamás.
Csíkszereda innen csupán 23 kilométerre van.


Elnevezése. . .

Minden bizonnyal a Harcafalva névalakból származik. Ez pedig a karc névalakkal hozható összefüggésbe. Mások szerint viszont a Kurs elnevezésű törzsből ered a névalak.


Története röviden

Egyesek szerint a település régi és mai területe nem esik egybe. Madicsa elnevezésű területen feküdt egykor, melyet Nagymadicsként emlegettek.

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XVI. századból származik. Ebben a forrásban még Karchijfalvaként olvashatunk róla. 1840-ben fontos privilégiumot nyert, hiszen vásártartási joghoz juttatták. Ebben az időszakban azonban tűz ütött ki és a falu jelentős károkat szenvedett.


Lakosság:


1910-ben a lakosság nagy része magyar, ugyanez mondható el az 1992-es statisztikák alapján is. Ami a társközségeket illeti, a domináns számú magyarság mellett 29 fő cigánynak, 20 pedig románnak vallotta magát.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a felcsíki járás szerves részét Csík vármegyében.Látnivalói

  • Római katolikus vártemploma, melyet a Nagyboldogasszonynak szenteltek fel. Megépítésében fontos szerepe volt Hunyadi János adományának. Többször is átépítették, védőfalai az 1400-1500-as évek fordulóján készültek.
  • Borvízfürdője a Madicsa elnevezésű ásványvízről híres.

Itt születtek. . . .

  • Barabási Albert-László, akinek nevéhez a hálózatelméletek kötődnek.
  • az erdélyi püspök Mártonffy György.