Kelementelke

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Kelementelke a Kis-Küküllő jobb partján, Maros megyében, Szövérd szomszédságában található falu. Marosvásárhely és Gyulakuta sincs innen messze, utóbbival egyazon közigazgatási egységet alkot.

Elnevezése

minden bizonnyal arról a gazdáról ered, mely megalapította. Botos gazda a település dombjain építtette fel portáját, köré pedig kerítést húzott.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely említi, a XV. századból származik. Ebben a forrásban már Kelementelkeként olvashatunk róla. A székely lakosság Bocskaihoz csatlakozott, ennek nyomatékot 1605-ben, egy itt megtartott gyűlésen adtak.
A lakosság nagy része 1910-ben magyarnak vallotta magát, csupán öt román élt itt ekkor. 1992-es népszámlálás alkalmával 903 magyart, 1 cigányt és 3 román számláltak a számlálóbiztosok.
A második világháború idején egy jelentős csata zajlott a falu területén. Az itt elhullt katonák tiszteletére emelték a közös sírt Szőllőskertben.
A település egésze 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a
Marosi alsó járás részét Maros-Torda vármegyében.

Látnivalók Kelementelkén

  • XVIII. századi református temploma, mely neobarokk stílusjegyeket visel.
  • A XX. század elejéig állt itt a Henter család kúriája.
  • Mikor Petőfi Sándor Székelykeresztúr felé utazott, megállt a faluban és a Siméneknél ebédelt. Személyesen tette ugyancsak a Simén Család család udvarházában tiszteletét Jókai Mór is.
  • A településen az 1700-as években építették meg a római katolikus kápolnát. Ezt az építkezést a Szentkereszty család szorgalmazta és támogatta.

Híres emberek

  • Itt látta meg a napvilágot Gönczy György, XIX. századi botanikus,   akik a református kollégiumot igazgatta Székelyudvarhelyen.
  • Itt helyezték örök nyugalomra az ornitológus Lázár Kálmánt.