Kispetri

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Kispetri az Almás völgyében fekvő falu Sztána és Váralmás között helyezkedik el. Közigazgatásilag Váralmáshoz tartozik. Mindkét falu Szilágy megyében található.

Elnevezése


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a 14. századból származnak. Az idők során több elnevezése is ismert : Kis Petri, Petri, Petrindul mic.

Története röviden

A tatárjárást követően felértékelődött a védelmet nyújtó várak szerepe, ezért a második honalapítóként ismert IV. Béla kővárak felépítését szorgalmazta országszerte. A kalotaszegi várak is ebben az időszakban keletkeztek és feltehetően az Almás vár alatt elhelyezkedő Dezsőfalvából  alakult ki a település.

A hitélet fontosságát bizonyítja, hogy régi egyházas hely, melynek Demeter plébánosát több írásos forrás, elsősorban pápai  tizedjegyékek említik.

1850-ben a lakosság nagy része magyar. Ez az arány jelentősen nem változott 1992-re sem, hiszen az itt élő 228 emberből 211 magyarnak vallotta magát. Felekezet szerint pedig a reformátusok számbeli aránya a legjelentősebb.

Egészen a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig a település a Kolozs vármegyei Hídalmási járás része.

Látnivaló


A középkorban épült temploma porig égett, ezért a 18. században újat kellett építeni, de ennek renoválására is szükség volt a 20. században.

A csodálatos mennyezet kazettáinak, szószékének, úrasztalának festése Umling Lőrincz nevéhez fűződik. Napjainkban az úrasztala, szószéke a budapesti Néprajzi Múzeumban tekinthető meg.

Tamásfalvy Krisztina grófnő a gyülekezetnek ajándékozott egy harangot a 18. században.