Magyargyerőmonostor

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Magyargyerőmonostor Bánffyhunyad közelében fekvő Kolozs megyei falu, melyhez több település is tartozik: Bedecs, Deréte, Erdőfalva, Felsőgyerőmonostor, Kalotabikal és Magyarvalkó.
13 Kolozs megyei társával megalapították a GMO -mentes régiót. A település temploma még a tatárjárás előtt épült, a folyamatos hadakozás miatt lepusztult és szükségessé vált a későbbiekben újjáépítése. A renoválás az akkor uralkodó művelődéstörténeti korszak, a gótika jegyében zajlott. Ennek megfelelően mennyezete kazettás (megfestése Umling Lőrinc nevéhez fűződik). Ő festette egyébként meg a karzatot és a padok elejét is az 1700-as években.


Története röviden

A település temploma még a tatárjárás előtt épült, a folyamatos hadakozás miatt lepusztult és szükségessé vált a későbbiekben újjáépítése. A renoválás az akkor uralkodó művelődéstörténeti korszak, a gótika jegyében zajlott. Ennek megfelelően mennyezete kazettás (megfestése Umling Lőrinc nevéhez fűződik). Ő festette egyébként meg a karzatot és a padok elejét is az 1700-as években.


1910-es összeírások arról árulkodnak, hogy az itt élők nagy része román nemzetiségű, de nem elhanyagolható a magyarság száma sem. Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Kolozs megyei Bánffyhunyadi járás része.
1992-es népszámlálási adatok szerint a falu lakosságának többsége román, a magyarság és a cigányság száma csekélyebb. A források úgy emlegetik, mint a Kemény család tulajdona.

A falu szülötte:

  • a költő Debreczeni Márton
  • és a híres írónő, aki a kalotaszegi tradíciókat egybeszedte és összefoglalta, Hóry Etelka.