Magyarremete

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Magyarremete Bihar megyében található község.    Egészen 1910-ig nem rendelkezett a "magyar" előtaggal, így Remetének nevezték.

Története röviden:


1920-tól, a trianoni békeszerződés érvénybe lépésétől, Magyarremete már nem tartozik a Bihar megyei Belényesi járáshoz. Egyik érdekessége viszont, hogy napjainkban is megtekinthető egy 17. századi vízimalom, mely a felújításnak köszönhetően jelenleg is működőképes.


1992-es népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy a lakosság nagy része román, a magyar és roma kisebbség számaránya ehhez képest csekély jelentőségű.
Ez az arány nem változott 2002-re sem, ugyanis még mindig  román nemzetiségű él a településen a legnagyobb arányban, 3143 lakosából (beleértve itt társközségeinek lakosságát is) mindössze 524 fő vallotta magát magyarnak, 86 fő pedig romának.

A református templomát. . .

román stílusban építették az 1400-as években, majd gótikus stílusban alakították át és toldották meg csúcsíves szentélyével, melynek falát megannyi színes freskó borította.
Ezek a freskók a 19. század folyamán teljesen eltűntek, mivel a templom renoválására nemegyszer volt szükség. A 14. században keletkezett freskók a 20. század első felében előkerültek.   Tematikája vallási téma köré szerveződött, hiszen szenteket ábrázol (Szent István, Imre herceg) és fontos bibliai motívumokat ( Mihály arkangyalt, apostolokat, Jézus ostorozását).
Ezen képek helyreállításán még napjainkban is munkálkodnak, hiszen a templom, melynek részét képezik a térség legfontosabb Árpád-korból származó műemléke.

Fotók a régióból

Ajánlat
Gyergyószárhegy
Kőröstárkány
Homoródfürdő
Szováta