Mikóújfalu

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Mikóújfalu (románul Micfalău):A Nagy és az Olt-patak torkolatánál Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Málnáshoz tartozik. Sepsiszentgyörgy csupán 23 , míg Málnás csak 5 km-re található innen.  

Története röviden

A monda szerint, a falu alapítója gróf Mikó Miklós volt. Üveghutát építtetett, melynek közelébe németeket telepített. A XVIII. században a hutatelep, Sepsibükszádra költözött. A falu mai helyére csak a XIX. században került. Eredeti helye az Olt a Nagy és a Kis -patak völgyében feküdt. Régi neve:Gerebenc valószínűleg a szláv eredetű mart szóból ered. Üvegcsűrnek is emlegették. A XIX. században Háromszékhez csatolták. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett, élt itt román nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Sepsi járás szerves részét Háromszék vármegyében.  

Látnivalói

  • Első katolikus temploma a XIX. században épült. Régi temploma alapköveire épült, mai temploma, melynek tornya még XIX. századból való.
  • Görögkatolikus templomát ma az ortodoxok használják.
  • Református templommal is rendelkezik.