Nádasdaróc

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Nádasdaróc Kolozsvártól nem messze, a Nádas patak völgyében fekvő falu. A Kolozs megyei község közigazgatásilag Egereshez tartozik.

Elnevezése

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIII. század második feléből származnak. Ezen források először Darochpatakként írnak róla, de az idők során többféle elnevezése is ismert: Daroch, Darocz, Darolcz, Daroc.


Lakossága

Az 1992-es népszámlálási adatok arról tanuskodnak, hogy a lakosság nagy része magyar,   nagy része református, 120 lakosából mindössze egy fő vallotta pünkösdistának magát.

Nádasdaróc látnivalói


A település temploma az 1500-as években épült és már akkoriban temető vette körül. Haranglába fából készült. A település határától nem messze fekvő templom eredetileg katolikus volt, majd az idők során a reformátusoké lett. A falain napjainkban is megtekinthetőek az eredeti freskók, melyek egy térdelő női alakot és egy bibliai motívumot, egy angyalt ábrázolnak. A gótikus stílusjegyek egyértelműen felfedezhetőek a templomon, hiszen kapuja keskeny, déli irányú,
ablakai csúcsívesek, és sok fényt engednek be, ezzel a szentélyt megvilágítják. Ezen kívűl feltehetően ebből a korból származik két harangja, szószéke, és a Balási András által készített, virágmotívumokkal díszített padok is. Mennyezete eredetileg inkább a román stílusra jellemző, keresztboltozatos szerkezetű volt, ezt viszont átalakították kazettás szerkezetűre, a kazetták festése pedig Umling Lőrincz nevéhez fűződik.